(27 oct) Sfaturi privind traseul catre Manastirea Sfantului Dimitrie Basarabov (Bulgaria)

   Saptamâna trecuta, într-o zi de miercuri, am fost cu masina personala, în Bulgaria. Initial am plecat catre Mânastirea Sf.Dimitrie Basarabov, având în gând însa si o vizita la Ivanovo unde citisem ca ar fi niste bisericute vechi, în stânca. Am cautat pe paginile de net sa aflam cum se ajunge, dar n-am gasit prea multe detalii, probabil fiind cam greu de explicat. Ca atare, m-am hotarât ca, în preajma sarbatorii Sfântului Dimitrie Basarabov, sa povestesc si eu traseul, în speranta ca altora le va fi mai usor. 

 

   Am iesit din Bucuresti pe la 10 dimineata, si am pornit spre  Giurgiu. Ajunsi acolo am platit taxa de pod (31 RON) iar la bulgari am mai dat bani pe Bu-vinieta – parca ceva de genul a 5 euro pentru o zi. Am urmat centura Ruse catre E85 Sofia sau Veliko Târnovo. Stiam ca la circa 20-30 de km ar trebui sa facem stânga catre Basarabov, dar nu am vazut indicatoarele. Asa încât, depasind cu mult, ne-am vazut ajunsi, fara sa vrem, la Veliko Târnovo (circa 100 km), fosta capitala, un oras-cetate între vechi si frumos, în munte. (Atentie însa si aici: în oras nu se intra la primul semn de dreapta, mititel, ci dupa tunel).

 

   L-am vizitat un pic, mergând pe jos în jurul cetatii si pe malul apei, dupa care am mers în centru sa luam si o masa, dupa asa drum. Este foarte ieftin. Ne-am asezat la o terasa unde aveau o mare varietate de mâncaruri, dar noi, 4 persoane am luat clasica pizza (3 bucati imense, cât o gura de canal), 4 bucati de brânza prajita (un fel de cascaval pane) cu garnitura si un suc natural de banane: în total cca 550.000 lei. Pretul în leva, împartit la 2, da pretul în euro.  

   În sfârsit… ne-am întors pe drum, în speranta ca vom gasi calea spre Basarabov. Ne-am apropiat deci de Ruse,  la cca 20 km, si am început sa urmarim cu atentie semnele de pe partea dreapta, niste semne mici, maroniu cu verde. La un monument de piatra (!), am vazut semnul de Ivanovo si am facut dreapta, pe unde, când am ajuns într-o intersectie, am vazut: stânga Ivanovo, dreapta Basarabov. Am ales Ivanovo,  mergând pe un drum rutier bun, prin padure, 2 km.

      Am urcat la prima biserica (sunt 7 în total dar numai aceasta se viziteaza fiind incluse în circuitul UNESCO), Biserica Sfânta Fecioara, o biserica la care se urca pe scari, prin padure, dar nu foarte mult. Este sapata în pestera si vizitarea costa 4 leva (2 euro)/persoana. Se poate organiza si un traseu, daca tot ati ajuns aici, pe coasta muntelui, pentru panorama. Din pacate noi am renuntat fiindca ne prindea seara. Am plecat catre Basarabov si, imediat ce se intra în sat, pe malul Lomului, e sageata catre Mânastire.  

   De cum vezi asezarea îti dai seama ca a meritat din plin tot efortul pe care l-a presupus „descoperirea” drumului. Ne-a întâmpinat un parinte binevoitor care atunci era alaturi de muncitorii ce lucrau în curte la o fântâna si la gard si a fugit repede pe trepte catre biserica (în vreme ce noi urcam cu greu), pentru a ne întâmpina de sus, dintr-o camaruta unde se vând icoane, lumânari, obiecte religioase (pangarul). Bisericuta e mica siare o icoana cu Sf. Dimitrie care – aflu mai apoi – este donata de români, continând si o particica din Sfintele sale Moaste. Înscrisurile de pe icoana sunt cele în limba româna. 

   Am plecat de acolo pe la 18,30, mergând înapoi pe drumul din sat care iese direct în centura orasului Ruse. Acum ni s-a parut usor. A… am mai oprit si am facut chiar si ceva cumparaturi la Kaufland, tot în Ruse (sunt unele produse mai ieftine ca la noi) si, la aproximativ noua seara, eram în Bucuresti.

   Asa ca recomandam, oricui are o zi libera la dispozitie, sa dea o fuga pâna la vecinii nostri bulgari, pentru a descoperi un pic si din spiritualitatea lor, mai ales ca avem ceva în comun: pe Sf.Dimitrie Basarabov.

   Doamne ajuta si drum bun!

(articol si foto: ing. si teolog Beatrice Daniela si Marian Florin)